Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 15:49 - ГРАЖДАНСКИ ОКТОПОДИ И ДРУГИ МОРСКИ ЖИВОТНИ
Автор: moretovnas Категория: Туризъм   
Прочетен: 2201 Коментари: 4 Гласове:
-1

Последна промяна: 12.05.2010 15:59


 По принцип гражданското общество е доброволно обединение от хора за постигане на общественозначими и полезни цели, характеризиращо се със самоинициатива, самоорганизация, самоуправление, самоконтрол и взаимопомощ в средата на развита комуникация, приемащо своите решения с дебат и консенсус. Гражданско общество и граждански организации формират основите за функциониране на демокрацията. Гражданските групи-общества защищават и вземат мерки преди всичко за социалното развитие и обществените интереси.

Би могло да се възприеме, че наличието на добре развито и силно гражданско общество е гаранция за определено качество на живот в дадена страна. Проблемът възниква, когато някакви дружества се обединят против някого и  си присвояват името “гражданско общество” и под това прикритие започнат да преследват свои политически, икономически или други цели. Врагът им не е непременно лош, но чрез борбата си с него те се показват на площада и започват да демонстрират мускули. Точно по този начин се създава граждански октопод. Това морско мекотело, служещо обикновено за олицетворение за мафия, би могло съвсем съзнателно да бъде използвано и за нарицателно на едно гражданско нещо, което се зароди във Варна. Този граждански октопод, скрит зад понятието „гражданско общество”, бързо пуска пипала, които проникват навсякъде, заблуждавайки хората, че става въпрос за някаква общополезна кауза. Това ще  продължава дотогава, докато октоподът изяде онова, което му трябва, и за което всъщност е създаден. Тогава редовите му поддръжници ще открият фалша на мнимата му  полезност, но вече ще е твърде късно. Октоподът ще е получил това, което иска, тези, които са го подкрепяли, ще оправдават своята заблуда с познатото :“Всички са маскари”, и дотам. Нормално, ще кажат някои, нали живеем в България.

Нормално ще е до тогава, докато позволяваме пипалата на гражданския октопод да проникват в съзнанието ни, защото когато осъзнаем за какво “сме се борили”, ще е вече твърде късно. Това, разбира се, не означава, че  отричаме всичко, което нарича себе си „гражданско общество”. Просто трябва да подлагаме на внимателен анализ всяко действие и бездействие на хората (групата от хора), криеща се зад това име, дори и да имат чуждестранни поддръжници. В чужбина хората също работят за пари, така че лесно човек може да си напазарува консултанти, писатели, журналисти, проповедници и т.н. Вече достатъчно си изпатихме от заблудата, че някой, дошъл от “запад”, непременно ни мисли доброто и отстоява нашите каузи, и  че “ще ни оправи”. Обикновено оправя себе си, а ние си оставаме на старото положение, ако не и по-лошо. Ако някой все пак реши “да ни оправи”, то той “ни оправя” в нецензурния смисъл на това понятие. Затова трябва да внимаваме с чужденците, които са дошли с друга цел освен туризъм, независимо на колко велики се правят, какви книги пишат и до кого пишат писма (премиер, президент, ООН, космоса и т.н.), “отстоявайки нашите(?!) интереси”. Не е зле да допуснем, че са дошли просто за пари, за да си правят личен PR или нещо подобно.

Във Варна се зароди едно подобно гражданско мекотело, пусна пипала, с които медийно узурпира функциите ( без да ги осъществява) на варненската гражданска общественост и започна да говори от нейно име. Някои новоизпечени активисти започнаха да говорят от името на всички варненци, така както някои лица, различни от официалната църква, си позволяват да говорят от името на Исус Христос. Някои медии (случайно или по някакъв начин стимулирани) се опитват да ни наложат едно определено “героично” лице, беше измислена и дадена награда за “гражданска доблест и чест” и т.н. Когато отвсякъде бива атакуван с думите гражданско, гражданска, граждански, човек започва да се замисля по някои “граждански теми” и съответно възникнаха някои “граждански въпроси”.

 Гражданският октопод изплува, когато за пръв път от десетилетия Варна има шанс да получи нещо, което би дало както нов облик, така и нов тласък за развитие на града.  Става дума за проекта “Алея Първа”, на “Холдинг Варна” АД (на ТИМ, както казват някой хора, пропускайки “малката” подробност, че акционери в холдинга са повече от 15 000 физически и юридически лица, и че това е публично дружество). Проектът представлява цялостна концепция за превръщането на крайбрежната алея във Варна в атрактивна мултифункционална зона за забавление и рекреация, чрез максимално използване на природно-географските дадености. Чрез него ще се да даде възможност на гражданите и гости на града да ползват максимално и рационално природните и лечебни ресурси, ще бъде осъществен по неповторим начин прехода град-парк-плаж-море, и ще направи от варненското крайбрежие уникална и предпочитана туристическа дестинация.

Ето и няколко граждански въпроса относно проекта и крайбрежната алея във Варна, които по една или друга причина останаха без отговор от лидерите на няколкото измислени организации, самонатоварили се уж със защитата на интересите на всички варненци, а целящи всъщност осъществяване на собствени проекти от всякакъв вид.

 

„Какво ще спечели Варна ако проекта “Алея Първа” не се реализира?

 

Заслужава ли Варна да има крайбрежна алея, която даже на снимка ще предизвиква мисълта „Искам да  съм там”?

Защо Варна да не се съревновава за приза „Най-привлекателен град в средиземноморско-черноморския регион”?

След като Варна има повече природни, географски и други дадености от редица градове, смятани за световни туристически дестинации, какво не и достига, за да привлича туристи от средната класа и нагоре? Не са ли това инвестиции в инфраструктура и проекти като „Алея Първа” и този, който трябва да се реализира на мястото на пристанище Варна-изток?

Защо Варна трябва да е дестинация предимно за социално слаби западно европейци, които след „ол инклузива” оставят само пълни тоалетни?

Защо даже и българите трябва да се отвращават от циганията и мръсотията и да поемат към дестинации, където проекти като „Алея Първа” са отдавна реализирани?

 

Не ви ли се струва, че който работи против проекта „Алея Първа”, неволно работи в полза на чужди туристически индустрии?

        

         Не е ли по-добре да има дизайнерски заведения, работещи целогодишно, предлагащи качествено обслужване и обстановка, която зарежда човек с приятни емоции? Да, вярно, че на пръв поглед тези заведения са по–скъпи, но ако човек пресметне цената на лечението при натравяне от стоки от крайбрежна барака, ще види колко са евтини, скъпите заведения.

         Много често хора от страната казват: „Варна е много красива през лятото”. Какво и е на Варна през зимата? Защо не може да стане целеогодишен рекреационен, балнеолечебен, културен и развлекателен център? Защо когато някой се опитва да направи крачка в тази посока, друг се опитва да му пречи?

        На тези въпроси самообявилите се водачи на гражданско въстание няма как да отговорят смислено, ако искат да защитят досегашната си деструктивна позиция. А нормалната позиция изглежда така:

„Чрез реализацията на обществено значим проект като “Алея Първа” ще се повиши стандарта на живот на много варненци – пряко (чрез създадените от проекта работни места) и косвено (чрез положителното  отражение  върху други дейности, включително и чрез повече приходи в общината, която може да ги използва за инфраструктурни или други дейности.)”

Повишаването на стандарта на живот е истинската загриженост за обществото и отделния човек, а не фалшивите опити на няколко души да заблудят варненци,че ги защитават от лошите.

    



Тагове:   животни,   морски,   октоподи,


Гласувай:
0



1. kgk66 - Защо?
22.05.2010 16:37
Тази територия бе дадена на концесия при изключително неизгодни за Варна условия. За повече от 20 години концесионерът само я експлоатира без да влага средства за развитието и.
Ако тази територия се разработи от общината, местните данъци и такси ще паднат на половина(в момента сме рекордьори).
Парите получени от експлоатацията на тази територия трябва да влизат в местния бюджет а не в джоба на трима-четирима.
Това е единствения начин да бъде в обществена полза.
За циганията и мръсотията е отговорен най вече концесионерът, който целенасочено е деградирал терена за да го купи по късно на по ниска цена и да може да каже "аз като го купя ще се грижа по добре за него".Не става въпрос за грижи става въпрос за експлоатация.
А за да бъде наистина за варненци то средствата получени от използването на тази територия трябва да отиват като приходи само и единствено в Община Варна.
цитирай
2. knk73 - За пари ли?...
23.05.2010 00:15
Извинете, вие на хонорар към холдинга ли списвате? Не ви ли притеснява това, че с финализирането на сделката външна граница на Република България(респективно на Европейския съюз) става частна собственост? А какво гарантира свободния достъп на хората до същата тази ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ?
цитирай
3. nesta - Преди да напляскате куп глупости...
23.05.2010 21:57
Всичко, което сте написали звучи много тенденциозно! Първо Варна никога не може да стане притегателен туристически център за никой уважаващ себе си и парите си турист. И който има очи и поне малко ум в главата си, може да стигне до този извод.Тя няма капацитет за това-нито икономически, нито кадрови, нито географски, нито какъвто и да е. Варна, благодарение на протежираните от защитаваната от вас групировка, некъдърници в Община Варна, се превърна от красив град в едно гето-с улици, които са предизвикателство дори за каруци, с наблъскани една в друга нови кооперации, строени без план и грам мисъл за бъдеще, с една останала наполовина уникална морска градина заради човешка алчност, с унищожени хиляди декари зелени площи. Да продължавам ли?! Спиисъка може да е безкраен! Подкрепяната от вас групировка нанесе непоправими вреди на този град!!!!! Разбира се, че искаме красива алея, но не ви вярваме,че ще стане! Докажете,че можете поне нещо да съградите, а не само да рушите! Какво стана с така рекламирания от вас нов спортен комплекс за варненци на мястото на стадион "Гагарин"?! Успяхте да го рушнете за 2 месеца, а насреща няма нищо. Парите ли не ви стигнаха (нали бяхте много мощни и имащи), акъла ли, що ли? Направете поне едно свастно нещо, с което сте се захванали, което да надживее вас и дребните ви душици, с което хората да ви запомнят и тогава пишете гръмки слова, приканяйки за съпричасност и подкрепа!
цитирай
4. анонимен - Uggs
26.10.2012 13:48
ejxydripr
http://www.buybootugg.com/ Uggs Outlet
http://www.uggboots-discout.com/ uggs for sale
http://www.cheapbootugg.com/ uggs outlet
http://www.uggboots-winter.com/ Uggs Outlet
http://www.winter-uggboots.com/ Ugg Boots
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Ugg Sale
http://www.backuggboots.com/ uggs outlet
http://www.uggbootstoback.com/ Ugg Sale
http://www.uggbootsaledollar.com/ Cheap Uggs
http://www.discountbootsale.com/ Ugg Boots Sale
http://www.shoesforwinter.com/ uggs outlet
http://www.bootsonline-ugg.com/ Ugg Outlet
http://www.bootoutletssale.com/ uggs for sale
pkvfdsday
http://www.buybootugg.com/#qqqkbehfg - Uggs
http://www.uggboots-discout.com/#aviwouvsa - uggs for sale
http://www.cheapbootugg.com/#ukgpsgxkz - Cheap Uggs
http://www.uggboots-winter.com/#htbkjofcv - Cheap Ugg
http://www.winter-uggboots.com/#akeqkelbx - Ugg Boots
http://www.uggbootsbuyalot.com/#xjmzalnxy - Cheap Ugg Boots
http://www.backuggboots.com/#sgcmhcehz - Cheap Ugg Boots
http://www.uggbootstoback.com/#ubzddedzf - Uggs Outlet
http://www.uggbootsaledollar.com/#ufwftdtce - Cheap Uggs
http://www.discountbootsale.com/#fihfladou - uggs outlet
http://www.shoesforwinter.com/#cljlfihbs - Uggs Outlet
http://www.bootsonline-ugg.com/#fctvuswhu - Uggs Sale
http://www.bootoutletssale.com/#cmapdspoa - Uggs Outlet
tcxerfagm
<a href=http://www.buybootugg.com/#ldyeuwcoj>Uggs</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#uhzxnfclv>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#saiwoakkd>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#ybyjrymsf>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#rwyfikyeq>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#asgwisnle>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#wfcxxfztw>uggs outlet</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#lmhizfskb>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#lugolypaj>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#mixxblfii>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#dpinwteti>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#wmmuwyuey>Uggs</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#okgwmrboh>Uggs Sale</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: moretovnas
Категория: Туризъм
Прочетен: 26903
Постинги: 10
Коментари: 11
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930