Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 15:24 - Реализацията на проекта “Алея първа” ще донесе много повече ползи за Варна, отколкото за ТИМ
Автор: moretovnas Категория: Туризъм   
Прочетен: 2023 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 12.05.2010 10:22



 

За момент нека да допуснем, че не ни интересува нито крайбрежната алея във Варна, нито ТИМ, и на фона на това допускане да опитаме да открием гражданско общество във Варна, което оспорва определени сделки. Приоритет на организациите, узурпирали понятието „гражданско общество” са не обществено значими проблеми с многогодишна давност, а само въпроси, които засягат техни икономически интереси, както се разбира от анализа на фактите. И понеже инертността и нихилизма на българите не са от вчера, тези самопровъзгласили се управители на народната полза си разиграват морското конче на воля.

 Казусът Алея Първа.

Определено за наличието на „гражданско общество” във Варна светът разбра след като “Холдинг Варна” АД закупи терени между Морската градина и крайбрежната алея. Въпреки че за подобен проект се говори от доста години във Варна и по принцип варненци нямат нищо против да се облагороди и развие този район, сделката предизвика яростна съпротива от гражданския октопод. Новоизпечените глашатаи на народната съвест даже впрегнаха и международна помощ в инициативата си (г-н Юрген Рот, журналист, скорострелно написа писмо на премиера, не е ясно в качеството си на какъв, но даже се опита да му поставя и условия!) с една единствена цел – разваляне на сделката.

Причината за този гняв е, че “Холдинг Варна” АД отряза мераците на всякакви други лица към тази територия със закупуването на терена! Очевидно засегнатите искат да си покажат лицата – или защото намеренията са им нечисти, или защото нямат лице за пред хората, и затова се скриха зад “интересите на хората” и пуснаха / създадоха/ гражданския октопод да им разчиства терена. По никакъв друг начин не може да се обясни енергията, която хвърлиха за оспорване на сделката и лъжите, с които си служеха, сред които:    

         Лъжа Първа: „Продадена е част от Морската градина”

             ТИМ не са купили и 1 кв. см от Морската градина! Има документи, като например Държавен вестник брой 41 от 1992 г., където са описани границите на Морската градина. И за да придадат достоверност на лъжата си, при събирането на подписка против сделката псевдообществениците използваха снимки от самата Морска градина! Даже и уважавани национални медии публикуваха снимки от територии, които нямат нищо общо с тези, които са предмет на сделката. И това ако не е организирана манипулация,  как да го наречем по друг начин? Ако намеренията са ти “чисти и святи”, защо ще си служиш с нечисти методи, за да ги постигнеш?
           
           Лъжа Втора:    „ Територията била изключителна държавна собственост”

             Факт е, че има документи, които доказват обратното. Странно е обаче кой точно твърди и се опитва да докаже, че територията е изключително държавна собственост. Същият този човек е участвал в разработване на идеен проект за същата тази територия, и проектът го има в интернет. Затова е редно да попитаме: Защо не се сетихте , че вашият проект сеотнася за територия, която е изключителна държавна собственост, и кой Ви даде право да проектирате там? Ако някой поиска да Ви откупи проекта и да го реализира, може би веднага ще смените собствеността на земята?  Може би е изключителна държавна собственост само за ТИМ!  Точно това е проблемът, че вече това, което сте проектирали и са ви платили, се налага да го изхвърлите, ако не разкарате ТИМ! Това май не кореспондира с “гражданските” ви интереси! 

 Лъжа Трета:  „Територията била продадена за жълти стотинки”          

    Освен че има закон, в който са описани случаите, при които инвеститор може да закупи при определени условия дадена територия по цени под пазарните, няколкото милиона лева, платени по време на криза, не са жълтите стотинки, за които се продавани крайбрежни имоти от скандални сделки в други общини. По важно в случая е, че територията е продадена на тази цена, защото е обвързана с редица законови ограничения, както и с реализацията на конкретен проект. Поради тази причина е меко казано некоректно да се сравняват цени от свободния пазар (и то преди кризата), където си купуваш земя и си правиш каквото си искаш с нея. Още повече че териториите попадат в зона на активно свлачище. Каква е цената на кв. м в района „Трифон Зарезан” в сравнение с останалите терени около Варна?    Преди да започне някой да прави нещо там ,е задължително да вложи милиони левове  за укрепване на терена.          

                          Лъжа Четвърта: ”Терените са продадени незаконно, без търг”

                         Има закон за насърчаване на инвестициите, който гражданския октопод чете както дяволът чете евангелието. В закона ясно и точно е описано кой и при какви условия какво може да закупи без търг, на каква цена и защо. Който желае, може да прочете закона или да намери някой, който да му го прочете и разтълкува. Ако на някого не му харесват тези текстове или сделки, произлизащи от тях, то нека да предложи да бъдат ревизирани всички привилегии на абсолютно всички инвеститори, възползвали се от предимствата, които им дава законът. В този случай обаче трябва да отправим едно ясно и категорично послание, към всички инвеститори (наши и чужди): НЕ ИНВЕСТИРАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ!  Не че има навалица от желаещи да инвестират у нас и не че няма достатъчно фактори, които да им охладят инвестиционните желания, просто нека да изгоним и малкото останали, дръзнали да вложат пари в България. Само че след това не задавайте повече въпроси защо все повече хора напускат страната, търсейки препитание в чужбина. Отговорът е прост – защото в чужбина има условия за правене на бизнес, а в България има условия за виреене на граждански октопод. Нека веднъж завинаги да се отървем от заблудата, че чуждестранните инвеститори са непременно “добри”, а българските непременно “лоши”. Примери от българската действителност, които да опровергаят това, има повече от достатъчно за представителна извадка. Един инвеститор трябва да се оценява по това какво ще прави и дали може да го направи. 


  Когато говорим за стратегически инвестиции (а за Варна „Алея Първа” е именно такава инвестиция), е  редно да говорим не толкова за някаква цена, колкото за стойност на инвестицията (нека сумираме цената за закупуване на терените и средствата, които ще бъдат вложени, и тогава да говорим за “жълти стотинки”), за влиянието на инвестицията за развитие на региона и държавата и за полезност за обществото. Ако не обръщаме внимание на тези три фактора, то тогава ще имаме поредната глава от ненаписаната книга за неуспелия българският преход със заглавие “Защото сме еднодневки”!

 



Тагове:   Много,   отколкото,   ”алеЯ,


Гласувай:
0



1. анонимен - Това е писано от ТИМаджии. очевидно е!
22.05.2010 19:52
Това е писано от ТИМаджии. очевидно е!
цитирай
2. анонимен - ТИМ
02.06.2010 19:14
Ето профила на автора във facebook: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000942714741
Към момента 2 Юни 2010, 7:20 PM, от профила му -> "Political Views: ТИМАДЖИЯ"

Няма какво повече да се обсъжда. Шут!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: moretovnas
Категория: Туризъм
Прочетен: 26877
Постинги: 10
Коментари: 11
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930